lørdag 16. april 2011

TAPAS

Tapas er en fellesbetegnelse på rekke småretter og nesten hva som helst kan serveres som tapas. Men her kommer oppskrifter på noen av rettene jeg serverte da dere var her sist.Ritas spicy kjøttboller i tomatsaus

Kjøttbollene:
800 g kjøttdeig (eller halvparten karbonadedeig)
ca 1 ts salt
kvernet pepper
2 ss potetmel
1 dl havregryn
1 rød chili
1/2 purreløk (eller vanlig løk)
2-3 fedd hvitløk
ca 4 dl vann
1 egg

Start med å arbeide salt og pepper inn i kjøttdeigen til den henger sammen (blir seig). Deretter blander

du inn potetmel og havregryn. Arbeid det inn i deigen og begynn å spe med vann, litt etter litt. Stopp når deigen er passe løs, men fortsatt henger godt sammen. Fjern frøene på chilien og hakk den opp i fine biter. Finhakk også løken/purren og hvitløken. Ha alt sammen i kjøttdeigen og bland godt. Arbeid inn ett egg på slutten og la deigen stå en stund å hvile før du begynner å steke kjøttbollene. Fukt henden med kaldt vann og form små kjøttboller, som stekes i smør mens de stadig vendes for å få en rund form.Tomatsaus:
1 løk
1 boks hakkede tomater
2-4 fedd hvitløk
fersk basilikum
1/2 - 1 rød chili
ca 1-2 dl stekesjy eller buljong
Olje til steking (bruk stekeolje som f.eks rapsolje, ikke olivenolje)
salt og pepper

Finhakk løk, hvitløk og chili. Ha litt olje i panna og surr løken til den er blank. Hell over tomatene og ha i hvitløk, chili og basilikum. La sausen putre på svak varme. Sausen kan godt lages før dere steker kjøttbollene, så får den koke en stund. Spe med stekesjy eller buljong og smak til med salt og pepper.
Legg kjøttbollene over i sausen etter hvert som de blir stekt og la kjøttboller og saus putre under lokk på svak varme til de skal serveres.

Variasjon: Ettersom jeg aldri før har hatt oppskrift på dette, så har resultatet en tendens til å variere med hva jeg har i huset. Om man ikke har fersk chili, så kan hermetisert jalapenjo benyttes, men start med 4-5 skiver. Ha heller sausen sterk om kjøttbollene ikke blir godt nok krydret. Ellers har jeg laget slike kjøttboller med mye annet inni, så som finhakket champinjong etc.Gratinert asparges
1 bunt grønn asparges
(serranoskinke el spekeskinke)
1 stor klatt smør (ca 1-2 ss)
2-3 ss hvetemel el speltmel
ca 2-3 dl melk
ca 2 1/2 dl revet ost (type: jarlsberg)
salt og hvit pepper


Rens skallet av aspargesene med en gulrotskreller. Skjær av ca. 2-3 cm nederst på stilkene. Legg aspargesene i en ildfast form. Om du bruker skinke, så surr en skive spekeskinke rundt hver asparges og legg dem anføttes i formen.


Lag en tykk bechamelsaus (hvitsaus). La den småkoke i noen minutter på svak varme før du har i revet ost og rører godt til osten er smeltet inn i sausen. Fordel sausen over aspargesene. Forsøk å ka aspargestoppene være udekket. Gratiner det hele i stekovn på 225-250 grader i ca 10 min. Serveres rett fra ovnen.


Ovnsbakte selskapspoteter


Bruk amadinepoteter eller lignende små poteter. Beregn så mange poteter som du trenger. 


Masser potetene i olje og krydder. Da dere var her brukte jeg hakket rød chili og grillkrydder. Hvitløk og chili er også godt. Det samme er salvie. I det hele tatt er det bare å prøve seg frem.


Bak potetene i stekovn på 200 grader i ca. 45 min. De er vanligvis godt gjennomstekt etter 30 min, men jeg liker at potetskallet får litt stekeskorpe. Potetene kan godt stå i ovenen til de skal serveres, men skru av varmen.
Stekt scampi med mangosalsa
Start med å lage salsaen, for den kan stå og vente på gjestene. Den kan omså lages dagen før og oppbevares i en tett boks, men husk å ta den opp en time før servering slik at den får litt romtemperatur.


ca 15 scampi uten skall (velg selv om halen skal sitte på)
1/2 dl olje
Litt indisk curry eller annet sterkt krydder
1 stor mango
1 rød chili
1 bunt persille eller koriander
1 lime


Bland olje og curry og legg scampiene i blandingen i ca. 1 time.
Skrell mangoen og skjær den opp i små terninger/biter. Press limejuicen over mangoen. Fjern frøene fra chilien og finhakk den. Finhakk ogsø persillen eller korianderen. Ha krydderet over mangoen og bland det hele godt.
Stek scampinene raskt i ganske varm panne. Ca 1-2 min på hver side. Server scampiene varme med mangosalsa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar