lørdag 25. desember 2010

Fletteloff og hornDette er en oppskrift som har fulgt meg siden ungdomsskolen. Vi laget nemlig både horn og fletteloff på skolekjøkkenet. Da oppskriftene på begge var ganske like har jeg gjort dem om til en fellesdeig og doblet den noen ganger.

Du trenger:
2 l hvetemel
2 ts salt
4 toppede ss margarin
4 bs sukker
50 g gjær
8 dl melk
Egg til pensling
Valmuefrø eller sesamfrø

Smuldre margarin i melet. Bland i salt og sukker. Varm melken til 37 grader og løs opp gjæren i melken (bakverket blir best med fersk gjær). Arbeid degen sammen i en kjøkkenmaskin til den blir seig. La den stå og forheve i ca 30 min (ikke nødvendig om man har dårlig tid).

Hvelv deigen på bakebordet og del den i fire like store emner. Hver fjerdedel kan bli til enten en fletteloff eller 12 stk horn.

Fletteloff:
Del deigen (1/4) i tre like store emner som rulles ut til lange pølser. Flett pølsene sammen til en flette som vist på bildet. Etterhev fletteloffene til passe størrelse, pensle med vispet egg og strø på valmuefrø eller sesamfrø. Stekes i forvarmet ovn på 225 grader i ca 20-25 min.
Horn:
Del 1/4 av deigen i to. Kjevle hver del til en tykk lefse og del denne opp i seks like store trekanter som vist på bildet under. Rull hver trekant sammen fra den bredeste enden mot den tynneste og bøy den til et horn. Hornene etterheves på stekeplaten før de pensles med vispet egg og valmuefrø eller sesamfrø. Stekes på 250 grader i 10 min.

Deigen kan også brukes til å lage fylte horn. F.eks kan man legge en klatt bringebærsyltetøy på trekanten før man ruller den sammen til horn. Man kan også fylle dem med kjøttsaus. I stedet for sesamfrø kan man strø revet ost på toppen av hornene. Her er det mange muligheter. Hornene kan fryses og tines i stekovn slik at de alltid er rykende ferske når de servers. Passer til alle typer pålegg.

1 kommentar:

  1. Nydelige horn. Veldig god oppskrift. Fylte enkelte med ost og skinke inne :)

    SvarSlett